Pomáháme rodičům

Pomáháme rodičům, kterým se narodilo dítě s Downovým syndromem.

více...

Pořádáme setkání

Pořádáme akce a různá setkání rodičů a přátel lidí s Downovým syndromem.

více...

Organizujeme terapie

Nabízíme terapie pro děti s Downovým syndromem, které jsou běžně nedostupné.

více...

Děláme osvětu

Podporujeme zapojování dětí s Downovým syndromem do běžného života.

více...

Aktuálně

zobrazit více...

ETIKA ON RUN 2023 – „S námi, ne pro nás“

Ústav lékařské etiky MU v Brně a spolek Úsměvy vás srdečně zvou na 5.ročník běhu ETIKA ON RUN – běhu Univerzitním campusem mezi sochami významných českých a slovenských moderních sochařů – běhu ve prospěch lidí s Downovým syndromem a jejich rodin. V SOBOTU 27. KVĚTNA 2023     9.30-13.30 Tato akce odkazující na SVĚTOVÝ DEN DOWNOVA SYNDROMU (21.3.2023) A „PONOŽKOVÝ DEN“ (na každou nožku jinou ponožku – symbolická […]

Světový den Downova syndromu 21.3.2023

Milí přátelé, tak co, máte dnes každou ponožku jinou? Ptáte se, proč? Dnes je světový den Downova syndromu a jeho symbolikou se již tradičně staly ponožky, každá jiná, neboť i každý z nás je jiný a tahle rozmanitost dělá svět krásně barevným. Ponožky svým tvarem připomínají chromozomy, kterých má člověk s Downovým syndromem o jeden […]

Sexualita a partnerství lidí s Downovým syndromem v období dospívání

V pátek 10.3.2023 v 16:00 – 18:30 a v sobotu 11.3. v 9:30 – 12:00 proběhne v Úsměvech workshop pro naši mládež s tematikou sexuality a bezpečného chování. Dříve bylo téma sexu u osob s mentálním postižením, tedy i u osob s Downovým syndromem, naprosto tabu. Když se o něm začalo více mluvit, vyšlo na […]

Den s dentální hygienou

V sobotu 11.2.2023 proběhne od 9:30 v Úsměvech Den s dentální hygienou. Krátkou přednášku a následný workshop si pro děti a rodiče připravila Denisa Nováčková.

Krasobruslení s Emilem

Od 29.1.2023 bruslíme každou druhou neděli díky podpoře Emilova sportovní z.s. v brněnské krasohale pod vedením zkušené trenérky, paní Barbary Zbožínkové a dalších trenérů.

Když se řekne Downův syndrom

Downův syndrom není nemoc, je to chromozomální anomálie, která je spojená s mentálním postižením. Každá buňka osoby s Downovým syndromem obsahuje tři 21. chromozomy, místo obvyklých dvou. Přebývá tedy jeden 21. chromozom.

Narodilo se Vám dítě s Downovým syndromem?

Hledejte podporu v rodině i u přátel. Pro prarodiče, kteří pro Vás chtěli celý život to nejlepší, je narození dítěte s handicapem velkou ránou. Stejně jako většina rodičů si budou klást otázku: proč? a stejně jako Vy budou potřebovat čas. Dobří přátelé zůstanou a budou Vás podporovat, Vaše dítě přijmou mezi sebe.

Mluvte o svých pocitech. Nic z toho, co cítíte, není špatně. Každý z nás se s danou situací vypořádával po svém a jinak dlouho. Je to pro Vás nové, složité životní období. Za podpory přátel a rodiny brzy situaci uvidíte v lepším světle. Nebojte se o tom mluvit.

Neschovávejte se. Možná i Vy máte pocit, že se na Vás všichni dívají…, že to musí všichni lidé poznat. Většina rodičů Vám potvrdí, že není nutno se schovávat do ulity. Nebylo by to dobré ani pro Vás, ani pro Vaše dítě. Ba naopak pomůže, když se začleníte do společnosti a do běžného života co nejdříve.

Setkejte se s jinými rodinami, využijte sdružení, klubů. V takovéto skupině lidí nebudete mít pocit, že jste na všechno sami, můžete získat informace od jiných rodičů, můžete zde najít nové přátele. Uvidíte, že mnohdy jsou Vaše pocity a příběhy podobné. Zjistíte, že jste normální :-).

K dítěti přistupujte jako ke zdravému. Chovejte ho, zpívejte mu, hlaďte ho, běžte s ním na procházku, na hřiště, hrajte si s ním. Vytvořte mu láskyplný, bezpečný domov a podnětné prostředí. Jako jakékoliv jiné dítě potřebuje dostatek nových podnětů.

Pamatujte si, že děti s DS jsou vychovatelné i vzdělavatelné. V posledních letech je častější integrace dětí do běžných mateřských i základních škol. Zkušenosti rodičů i pedagogů jsou pozitivní a rozvoj dítěte mezi zdravými dětmi je nenahraditelný.

Více dětí s Downovým syndromem

Klub nejmenších

Klub nejmenších je součástí brněnského sdružení Úsměvy a existuje již od roku 2006.

klubnejmensich.usmevy.cz